Patronáló tanárok a hallgatók lemorzsolódása ellen

2016. szeptember 19. 10:45 ujnemzedek.hu

Patronáló tanárok segítik alapképzésben, nappali tagozaton az elsőéves hallgatók beilleszkedését és tanulmányi munkáját idén ősztől az Óbudai Egyetemen. Az egyetem MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a felsőoktatásban az első félévben jellemző lemorzsolódást kívánják csökkenteni azzal, hogy oktatói közreműködéssel támogatást nyújtanak a diákoknak a tanulmányi és vizsgaidőszakban egyaránt.

 

Az Óbudai Egyetem 2100 elsőéves nappalis hallgatóját hetven oktató segíti havi rendszerességgel, harmincfős csoportokban. A támogató tanári rendszer igénybevétele nem kötelező a diákoknak, de az által számos olyan információhoz juthatnak az oktatóktól és az instruktoroktól, amely megkönnyítheti az egyetemi létet és segíti őket az eredményes tanulásban.

 

Kiemelték: a lemorzsolódási arány komoly problémát jelent a felsőoktatásban. Országosan az egyetemre, főiskolára beiratkozott hallgatók 45 százaléka, azaz csaknem minden második diák nem jut el a diplomáig, s ez a folyamat már az első félévben elkezdődik. Tapasztalatok szerint az újonnan belépő diákok fő problémája a kritikus tárgyak sikertelen teljesítése az első félévben, ezekre pedig további tárgyak épülnek a következő szemeszterekben. Így a hallgatók jelentős, nehezen behozható hátrányba kerülhetnek már a tanulmányaik elején. (MTI)