Paralimpia: Konkoly és Sors bronzérmesek 100 méter pillangón

2016. szeptember 16. 05:48 ujnemzedek.hu

A 2008-ban és 2012-ben aranyérmet szerző Sors Tamás, valamint a 14 éves Konkoly Zsófia bronzérmet nyert a riói paralimpia csütörtöki versenynapján 100 méteres pillangóúszásban. Ugyancsak a harmadik helyen végzett a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla alkotta kerekes székes vívócsapatunk a női párbajtőrcsapatok versenyében. 


  
A 24 éves versenyző a legjobb idővel jutott be a fináléba, ahol nagyszerűen rajtolva 25 méter után már fél testhosszal vezetett.

 

Fél távnál 0.89 másodperc volt az előnye, de a hajrára elfáradt, és ketten is meg tudták előzni, így bronzéremmel búcsúzik a 100 pillangótól, és a paralimpiától.

 

„Lehet, hogy rosszul építettem fel a taktikát. Menekülés a győzelembe, így hívjuk egymás között, amit csináltam, nagyon jól mentem, de a végén már éreztem, hogy nem bírom felemelni a karomat, már nagyon fájt - mondta a versenyről a kétszeres paralimpiai bajnok versenyző. – Ennyi volt bennem, de nem vagyok csalódott, inkább boldog. Nagyon jó időt úsztam. Ezt egy jó zárásnak fogom fel, én többet ugyanis már nem úszok 100 méter pillangón.”

 

A 14 éves Konkoly Zsófia szintén 100 pillangón volt érdekelt, ő 0.06 másodperces hátránnyal fordult, és végül hatalmas hajrával ő is bronzérmet nyert.
„Nagyon boldog vagyok, nem gondoltam volna, hogy sikerülni fog. Jól osztottam be az erőmet, de nem maradt bennem semmi, ha van még öt méter, biztosan megelőz a mellettem úszó.” – mondta a fiatal sportoló, aki pénteken még 100 méter háton is szerepel Rióban.


 
A magyar kerekes székes vívók a csoportjukban előbb 45:35-re kikaptak a kínaiaktól, majd ugyanilyen arányban legyőzték a fehéroroszokat, így a triójukból a második helyen léptek tovább. Az elődöntőben aztán az esélyesebb hongkongiakkal találkoztak, s nem borult a papírforma, 45:34-es sikere után a rivális került a fináléba.
A bronzmérkőzésen a lengyelekkel vívtak a magyarok, s óriási csata után 45:44-re nyertek.


Az első asszóban a tőr egyéni versenyben szerdán harmadik Krajnyák 5:5-öt ért el Marta Fidrych ellen, majd Veres 5:2-re legyőzte Marta Makowskát. Dani ugyan 5:4-re alulmaradt Renata Burdonnal szemben, de az első kör után a magyarok vezettek két találattal.

 

A folytatásban Krajnyák megverte Makowskát, Dani viszont súlyos, 9:1-es  vereséget szenvedett Fidrychtől. Veres visszahozta a meccset, 9:5-re jobbnak bizonyult Burdonnál, így két kör után mindkét csapat neve mellett 30 állt az eredményjelzőn.

 

A hajrában óriási csata folyt a páston, előbb a lengyelek elhúztak 35:32-re, majd Krajnyák remek vívásának köszönhetően már a magyaroknál volt az előny 40:38-ra. Az utolsó párban Veres vívott Fidrychhel, aki ugyan több tust adott az asszóban, 6:4-gyekiegyenlített, de az utolsó, mindent eldöntő találatot a magyar vívó vitte be, így meglett a bronzérem.
„Nagyon szoros mérkőzés volt – mondta Veres Amarilla. – Ez az első paralimpiám, és ez volt az első alkalom, hogy én voltam a befejező ember a csapatban, miután a legerősebb emberünk, Krajnyák Zsuzsa tegnap, a tőr egyéni bronzmeccsen megsérült. Még új vagyok, de sikerült megcsinálnom, hihetetlen!”

 

Az utolsó asszó előtt 40:38-ra vezettek a magyarok. „A két edzőnk elmondta, hogy mit csináljak és hogyan fejezzem be a meccset. Semmi mást nem kellett csinálnom, mint végezni a dolgomat, szúrni. Csak erre gondoltam. Aztán az utolsó tus után sírva fakadtam. Nagyszerű érzés volt” – fogalmazott Veres Amarilla.

 

A Krajnyák, Dani, Veres trió a riói magyar küldöttség 14. érmét szerezte, hat ezüst mellett ez a nyolcadik bronz. (MTI)