Nyílt nap lesz szombaton a Francia Intézetben

2016. szeptember 15. 11:08 ujnemzedek.hu

 Nyílt napot tartanak szombaton a Francia Intézetben, ahol a látogatók színes nyelvi és kulturális programokon keresztül ismerkedhetnek a francia nyelvvel és az intézmény tevékenységével. Az épület közösségi tereiben többek között élőfestés, filmvetítés, digitális fotóműhely, nyomkereső kvíz és kreatív foglalkozás várja az érdeklődőket, de megtekinthetik az intézményt bemutató animációs rövidfilmet is, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói készítettek - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

 

A programok azonban idén túlnyúlnak az épület falain. Az intézet bejárata előtti térre érkezik a franciaországi Privas városából - egy egykori tűzoltóautóból átalakított kocsijával - a Lardenois és társai színházi társulat, amely európai turnéja során Budapesten áll meg először. A medve, akinek kardja volt című, gyerekeknek szóló produkciót francia nyelven adják elő, de a különféle látványelemeknek és zenei betéteknek köszönhetően a darab a magyar gyerekek számára is élményt nyújt - hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve, hogy a vándorszínház előadásával is igyekeznek népszerűsíteni a franciatanulást, az olvasást, valamint a környezetvédelmet. A 4-8 éves gyermekeknek szóló darab két előadására előzetes regisztráció szükséges.

 

Szabó-Lencz Péter, azaz Petyka élőfestés performansszal készül a nyílt napra, amelyen grafikái a közönség előtt nyernek formát a Francia Intézet hamarosan megszűnő galériájának falain. A szervezők szerint a performansz egyik legizgalmasabb részének ígérkezik a back to back festés, amelynek során Petyka és egyik alkotótársa, VOID közös művet hoznak létre. A performansz mellett Petyka kiállítja legfrissebb képeit is, sőt a látogatók is kipróbálhatják magukat "utcaművészként" egy szabadon hagyott falfelületen.
 

 

A már hagyományosnak számító kvízjáték kérdéseit ezúttal QR-kódok segítségével válaszolhatják meg a résztvevők. A Visart Művészeti Akadémia diákjainak segítségével pedig Franciaország nevezetes épületeivel és híres tájaival a háttérben fotózkodhatnak a látogatók.

 

A francianyelv-tanulás iránt érdeklődők számos nyelvi programon vehetnek részt: nyelvi szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, valamint személyesen találkozhatnak a tanárokkal, és előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia DELF/DALF nyelvvizsgákról. Ezen kívül rendkívüli beiratkozást is tartanak a szeptemberben induló nyelvtanfolyamokra. A belépés minden programra ingyenes. (MTI)