Hende: új fejezet kezdődik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2015. március 26. 17:07 ujnemzedek.hu

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) fontos szerepet tölt be a közszolgálat megújításában - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter március 26-án Budapesten, az intézmény ünnepségén. Az egyetem napja elnevezésű rendezvényen a miniszter kiemelte: olyan közszolgákra van szükség, akik kitűnően ismerik a szakmájukat, naprakészek és megfelelnek a ludovikás szellemiségnek, a hazáért mindhalálig jelmondatnak.

Az NKE munkája révén egyfelől visszatérnek a régi értékekhez, másrészt most egy új fejezetet írnak, és ehhez mindenkire szükség van, aki tenni akar a magyar nemzetért a közszolgálat területén - hangsúlyozta.

Hende Csaba emlékeztetett: annak idején a Ludovika munkáját nemzeti közmegegyezés kísérte, az intézmény a magyarság egész közösségének, a nemzetnek a szolgálatára készítette fel a hallgatóit, kitűnő képzés folyt, minden szempontból kiművelt emberek voltak, akik ott végeztek, és mindig, a legnehezebb körülmények között is megállták a helyüket. Jelenleg egy új kezdet idejét élik, de a közszolgálatban most is olyanokra van szükség, akik tudják, hogy az ügy, amelyért dolgoznak, nagyon fontos, sok múlik rajtuk, sok függ tőlük - mutatott rá.

A miniszter arra is kitért, az ország munkájának eredményei lehetővé teszik, hogy összesen átlagosan ötven százalékkal emeljék a katonák fizetését a következő években. Az új honvédelmi életpálya a megemelt fizetések mellett azonban mást is kínál: teljes anyagi és egzisztenciális biztonságot akarnak adni a katonáknak, ezért új lakhatástámogatási rendszert alakítanak ki, és közszolgálati biztosítót állítanak fel - mondta. 

Az ünnepségen professor emeritus címet kapott Finszter Géza és Sárkány István, magántanári címet adományoztak Dános Valérnak és Fellegi Tamásnak, címzetes egyetemi docensi címet kapott Lajtár József és Mógor Mária Judit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem aranyérmét ítélték oda Balláné Füszter Erzsébetnek, Az egyetemért emlékérmet kapott Nászné Brózsely Tünde, továbbá rektori kitüntető oklevelet adtak Csikány Tamásnak, Farkas Gábornak, Grósz Zoltánnak, György Istvánnak, Haig Zsoltnak és Klotz Balázsnak. 

Az ünnepség előtt Egyetem születik címmel fotókiállítást nyitottak meg. Az eseményen Horváth József, az NKE főtitkára beszédében elmondta: a kiállítás az egyetem napjához kapcsolódik, amely pedig az intézmény létesítéséről szóló törvény kihirdetéséhez kötődik. A fotók az egyetem létrehozásának négy évét mutatják be, így emlékeztetnek egyebek mellett az alapító ünnepségre, az első tanévnyitóra, az épület ünnepélyes átadására és az egyetem első karalapítására - közölte. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet 2011-ben alapították, 2012. január 1-jén indult el a működése. Az egyetemet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem közigazgatás-tudományi karának integrációjával hozták létre. Az egyetem elődjei között tartja számon az 1808-ban alapított Királyi Honvéd Ludovika Akadémiát.

(MTI)