Átadták a Debreceni Egyetem sportdiagnosztikai és terápiás központját

2016. szeptember 20. 10:09 ujnemzedek.hu

 Átadták a Debreceni Egyetem (DE) sportdiagnosztikai, életmód- és terápiás központját hétfőn. A centrumot 400 millió forint pályázati és saját forrásból alakították ki a Nagyerdei Stadion épületében.

 

Szilvássy Zoltán, a DE rektora egyedülállónak nevezte Közép-Európában a centrum kialakítását, amely egyaránt szolgálja a verseny- és a hobbisportot, az egészségmegőrzést és a betegségmegelőzést, az orvos- és egészségtudományt.

 

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elkészült létesítmény is bizonyítja, hogy a Nagyerdei Stadion nem csupán egy futballpálya, hanem olyan sokfunkciós épületegyüttes, amely a sporton kívül konferenciák, kulturális rendezvények és az egészségmegőrzés otthona is.

 

Papp László, Debrecen polgármestere hozzátette: az életmódközpont illeszkedik a város stratégiájába, amelyben fontos szerepe van az egyetemnek. Az új intézmény hozzájárul ahhoz, hogy "tervezhetőbbek legyenek a sportteljesítmények".

 

"Ma már sikeres sport nincs tudományos háttér nélkül" - jegyezte meg az átadáson Bács Zoltán, a DE kancellárja. Elmondta: a központot, amely az egyetemi gyógytornászképzés gyakorlati helye is lesz, az egyetem és a város közös tulajdonában lévő Magyar Sport és Életmódfejlesztő Klaszter Kft. működteti.
 

 

A tavasszal fitneszrészleggel is kiegészülő centrumban életmód-tanácsadással, hazánkban egyedülálló diagnosztikai berendezésekkel - például hatkamerás mozgásérzékelő rendszerrel - és szakorvosi szolgáltatások széles körével várják jövő héttől az érdeklődőket - ismertette a kancellár. (MTI)