Tudod ki ment meg, ha egy fesztiválon összeesel?

2016. július 4. 08:00 ujnemzedek.hu
A törvény egy VOLT nagyságú fesztiválra 6 mentőt ír elő. De az mire elég?

Szerda délután van, Sopronban a VOLT Fesztiválon vagyok, ahol mindenki másképp próbálja túlélni a tikkasztó hőséget. Van, aki árnyékba húzódik (van belőle szerencsére bőven), van aki a tűző napon billiárdfocizik és van, aki a Paddy and the Rats koncerten tombol, közben percenként locsolja magát. A negyven fokban 10 perc alatt szénné lehet égni, ital nélkül pedig minden további nélkül kiszáradni, elájulni vagy kemény fejfájással járó napszúrást kapni.

 

 

Amikor a bázison járok, az OMSZ mentőseinek szerencsére nincs dolguk, így az árnyékban kávézhatnak és készülhetnek az esti rohamra. A fesztivál első pár napja nyugalommal telik, nappal alig kell ellátni valakit.

 

A mentőautók mellett egy kis, elkerített kempingben találkozom Kupsza “Kupica” Péterrel, a Helperek Egyesület alelnökével és a technikai divízió vezetőjével. A tetovált, felnyírt hajú, lassan negyvenes, de 25-nek tetsző punk-rajongó látványos jelenség. Nem gondolnád, de a szakmája ápoló és közel két évtizede segít a fesztiválozóknak életben maradni.

 

“Akármilyen hihetetlen, de egy olyan fesztiválon, mint a VOLT, a törvényi előírás szerint 6 mentőautó elegendő biztosítást jelent” - mondja. Eközben pontosan tudjuk, hogy a mennyi apró sérülés, leégés, túlzott alkoholfogyasztásból származó baleset történik akkor, mikor 80 ezer ember egy kempingben őrül meg. Az OMSZ mentősei, orvosai ezt biztosan nem bírnák: hozzájuk jönne mindenki, akinek feltöri a cipő a sarkát, aki napszúrást kap és nekik kellene menni mindenkihez, aki eszméletlenül fekszik a nagyszínpad mellett.

 

 

Éppen ezért jött létre a Helperek Egyesület, amiben a fesztiválok méretétől függően pár tucat vagy több száz lelkes önkéntes segít a fesztiálozóknak épségben megúszni a bulit. A VOLT-on 36 fiatal cirkál 24 órában felváltva, ők preventív jelleggel segítenek. Ez azt jelenti, hogy első számú feladatuk megelőzni, hogy valaki a ellátórendszerbe kerüljön. Ha valaki kint alszik a napon, kötelességük beküldeni az árnyékba. Ha valaki nagyon részeg, megitatják, megsétáltatják, adnak neki szőlőcukrot, stb. A kisebb felületi sérüléseket el is láthatják, fertőtlenítenek, bekötnek, ha nagyobb a gond, akkor bekísérnek a mentősökhöz. A másik fő feladatuk, hogy a beteget életben tartsák, míg kiérnek a mentők illetve a tömegben helyet csináljanak a mentőautónak. Precízen kijelölt területeket járnak be, melyekről folyamatosan jelentenek, este a nagyszínpados őrületben pedig duplázott erővel vannak jelen.

 

Ez a 36 fiatal viszont “csak” a jéghegy csúcsa. Mögöttük egy nagyjából 90 fős (!!!) csapat garantálja, ha valami baj történik, akkor a fesztiválozó percek alatt ellátásban részesüljön.

 

 

 

“Itt mindenki hatalmas lelkesedéssel dolgozik. Nagyon lelkes emberek vannak itt, akik nem a pénzért, hanem elhivatottságból szeretnének segíteni” - mondja Péter. És tényleg, miközben a csupamosoly, alig 17 éves “konyháslány” kávét és ásványvizet hoz nekem, körbe sürgő-forgó fiatalokat látok. Itt van a technikai csapat, akik a beérkező kérések alapján instruálják az önkéntes segítőket és a mentősöket, a profi médiacsapat, ami minden nap fotós és videós tartalmat generál az egyesület weboldalára, masszőrök, pszichológusok, szakorvosok, tolmácsok, biztonsági őrök. Összesen, orvosokkal együtt 120 fő, ami nagyon szorosan együttműködve dolgozik. Ugye mennyivel jobban hangzik, mint az, hogy “6 mentő”?

 

A csapat tagjai sokan tizenévesek, akiknek az érettségihez kötelező iskolai közmunkát igazolják az egyesületnél. Rajtuk kívül vannak olyan huszonévesek is, akiknek a Helperek társasága annyira a szívéhez nőtt az évek során, hogy az egyetem mellett folyamatos önkéntes munkát végeznek - ők azok, akik nem tudnak elszakadni.

 

 

“Az újraélesztés alap. Az előadásokon a fejükbe is verem, hogy az újraélesztésnél egyetlen hibát tudsz elkövetni: ha nem kezded meg” - mondja Péter, mikor a tanfolyamokról faggatom. A Helpereknek egy 12 hetes kurzust kell elvégezniük, a végén egy komoly írásbeli és gyakorlati vizsga van. A kurzuson való részvételből, illetve a vizsga eredményéből alakul ki minden évben egy sorrend, itt derül ki, ki mehet a fesztiválra életet menteni és ki nem.

 

“Elképesztő sikersztorik kerekedtek már innen egyébként. Képzelj el egy nyaktól földig lábakból álló, hosszúhajú, Iron Maiden pólós kamaszt, aki nyári gyakorlatra jön. Eleinte azt gondoltuk róla, hogy csak a baj lesz vele, majd a képzés és az első fesztiválja után azt mondta, hogy ha ez az egészségügy, akkor ő ezzel akar foglalkozni. Most kardiológus egy neves magyar kórházban.”

 

“Nem a kötelező közmunka miatt vagyok itt, azt már teljesítettem. Egyrészt érdekel az egészségügy, másrészt ez egy nagyon jó buli, harmadrészt pedig nagyon jó a társaság” - meséli az egyik Helper, miközben útnak indulunk az I-es körzet felé, ami a sátras kemping részt foglalja magába. Közben engem oda nem engednek be, úgyhogy mehetünk a II-esbe, a tűző napra. “Nekem ez a 7. fesztiválom” - mondja a másikuk és elmeséli, az első két napon nappal szinte semmi nem történt. Titkon remélem azért, legalább egy napon alvót elkapunk és “közbeléphetünk”, de semmi nem történik, csak sétálunk a napon és vizet iszunk. Pedig állítólag csomó jó trükköt is tudnak alkalmazni a Helperek. Ha egy fiú például ápolásra szorul, de nem akar bemenni a mentősökhöz, akkor az önkéntesek egyik lány tagja felajánlja a telefonszámát egy sétáért cserébe. Majd mikor beérnek az orvosokhoz, közli, hogy 0670-955-55-55.

 

 

Lassan elbúcsúzok a Helperektől, akik egy teljesen új világba vezettek be. Egy olyan profin organizált, 120 fős csapatot ismerhettem meg, amire bármilyen körülmények között rábíznám magam. Közben a fülemben csengenek a tanácsaik: figyeljünk egymásra, ha baj van, szóljunk a biztonsági őröknek, ne hagyjuk a másikat cserben, stb. Később, délután 4 óra fele eszembe jut, hogy ha nem láttam akciót, majd csinálok én. A tűző napon a térdemre támaszkodtam és erősen lihegni kezdtem. Ha hiszed, ha nem, 10 másodpercen belül érkezett oda egy segítőkész biztonsági csapat, ami máris hívta volna a mentőt, ha nem mondom, hogy minden oké. Pedig a fesztivál egy egészen félreeső zugában álltam.

 

És nem számítottam rá, de másnap este jött csak az igazi próba. A nagyszínpadtól igyekeztem át egy másik színpadhoz, amikor a fesztiválkártya-kiváltásra létrehozott konténer mellett egy lány magzatpózban, a kezében villogó telefonnal feküdt. Sehol, senki nem volt a közelében. Lehajoltam, megnéztem a pulzusát és hogy hányt-e. Pulzusa volt, hányást nem láttam rajta. Az oldalára fektettem és szóltam a biztonságiaknak. Kettő percen belül ott voltak a Helperek, akik megállapították, hogy a lány “csak” eszméletlenre itta magát, így kihívták a mentősöket, akik autóval bevitték. Őt majd regenerálják bent a bázison.

 

 

 

 

 

Hát, ők azok, akik a fesztiválokon vigyáznak rád. A VOLT-on napközben óránként kb. 5-10 esethez riasztják őket, csúcsidőben viszont akár 40-hez is. Sopronban a mentősökkel együtt körülbelül 120-an, a Szigeten több mint 500-an vannak.

 

képek: Nagy Szabolcs és Lauber Ádám, Szováthy Kinga, Helperek Egyesület


Kapcsolódó cikkek